Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
2015-2
Magyar Reumatológia

A Magyar Reumatológusok Egyesületének tudományos folyóirata

Poór Gyula dr.
Hittner György dr.

Bővebben

Bálint Géza dr., Balogh Zoltán dr., Bender Tamás dr., Czirják László dr., Fehér Miklós dr., Forgács Sándor dr., Géher Pál dr., Genti György dr., Gömör Béla dr., Hodinka László dr., Mituszova Mila dr., Szekanecz Zoltán dr., Temesvári Péter dr., Varju Tibor dr., Vízkelety Tibor dr.


Klinikai immunológia: Kiss Emese dr.
Molekuláris biológia: Nagy György dr.
Képalkotó diagnosztika: Bálint Péter dr.
Innovatív terápia: Gergely Péter dr., Kovács László dr.
Fizio-balneoterápia: Bender Tamás dr., Csermely Miklós dr.
Reumatológiai rehabilitáció: Ortutay Judit dr.
Esetismertetés: Kiss Csaba dr.
Ifjúsági rovat: Kiss Csaba György dr., Szántó Sándor dr.
Folyóirat- és könyvszemle: Ujfalussy Ilona dr., Keszthelyi Péter dr.
Reumatológiai finanszírozás: Héjj Gábor dr.
Medicina és nagyvilág / kvíz: Kovács Attila dr.

Beke-Martos Éva dr.
Horváthné Bukodi Andrea


1023 Budapest, Ürömi u. 56.
Telefon/fax: (06-1) 438-8372


A lapkiadásért felel: A Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöksége
Terjesztés, nyomdai kivitelezés: IPRINT Kft.
Megjelenik negyedévenként
Index: 159 56 – ISSN 0139-4495

Kevesebb

Az alábbiakban lapszámonként tekintheti meg a megjelent cikkek címét, szerzőit és összefoglalását.
Amennyiben Ön az MRE tagja a teljes cikket is megtekintheti és le is töltheti PDF formátumban.

 • Tartalomjegyzék
 • A szerkesztő jegyzete
 • Hidat képezni a klinikai és az elméleti kutatások között. Interjú az akadémikussá választott Poór Gyula professzorral

  Dr. Poór Gyula professzor, az ORFI főigazgatója, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára, a Szakmai Kollégium Reumatológia Tagozatának elnöke, az ETT elnökségi tagja, lapunk főszerkesztője. Korábban a MOOT, az MRE és a MOTESZ elnöki posztját töltötte be. A nemzetközileg elismert szakembert az Orvostudományi Osztály javaslatára 2019 májusában a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése az MTA levelező tagjává választotta. Ebből az alkalomból kérdezzük kutatói munkásságáról és az Akadémiáig vezető útról.

 • Az akut derékfájdalom szakszerű ellátása

  Temesvári István Péter dr.

  (A mindennapi gyakorlatból rovat) Az ORFI által a Danubius Hotel Heliában 2019. április 11-én rendezett „Haladás a reumatológia, immunológia és osteológia területén” c. rendszeres továbbképzés idei programjának nagy érdeklődést kiváltott tematikus blokkja az akut derékfájdalom szakszerű ellátásával foglalkozott. Az előadók a háziorvosi teendők (Somos Éva dr.), a fizikális diagnosztika (Temesvári Péter dr.) és a képalkotó vizsgálatok (Fornet Béla dr.), valamint a konzervatív kezelés (Bálint Géza dr.), a fizioterápia, gyógytorna és manuálterápia (Monek Bernadett) és az idegsebészet (Lipóth László dr.) a betegségre vonatkozó legújabb gyakorlati ismereteit tekintették át. Az alábbiakban három dolgozatban foglaljuk össze az elmondottakat, a diagnosztika, a terápia és a mozgásterápia oldaláról megközelítve.

 • Az akut derékfájás kezelése

  Bálint Géza dr.

  A szerző összefoglalja az akut, specifikus és nem specifikus derékfájás kezelését, annak hazai gyakorlatát. Az akut specifikus derékfájás különböző formáinak kezelésére bizonyítékokon alapuló terápiák vannak. Az akut nem specifikus derékfájás hazai gyakorlata eltér a brit, illetve más nemzetközi irányelvekben lefektetett gyakorlattól. Ennek oka, hogy a hazai gyakorlat alátámasztására nem történtek szponzorált klinikai vizsgálatok. Az újabb nemzetközi metaanalízis alapján azonban kiderül, hogy isiász kezelésére az epidurális szteroid-injekció, illetve a biológiai kezelés a leghatásosabb. Ez azt jelenti, hogy a gyulladáscsökkentés komoly szerepet játszik a porckorong-betegség okozta radiculopathia kezelésében.

 • A fizioterápia szerepe nem specifikus derékfájdalom esetén

  Monek Bernadett

  A derékfájdalommal kapcsolatban megjelent nemzetközi kontrollált vizsgálatok, szisztematikus irodalmi áttekintések és meta-analízisek eredményei szemléletváltáshoz vezettek a fizioterápiában. A derékfájás különböző okokra vezethető vissza, ennek megfelelően többféle mozgásterápiás módszer alkalmazható. A cikk célja a nem gyógyszeres terápia szerepének bemutatása az akut és krónikus nem specifikus derékfájdalom esetén a prevenció és a nem műtéti kezelés témakörében a tudományos bizonyítékok alapján. A cikk nem terjed ki az osteoporosis és a gerincdeformitások, valamint a posztoperatív állapotok mozgásterápiájára.

 • A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának fejlődése az elmúlt évtizedekben*

  Géher Pál dr.

  Az összefoglaló közleményben a szerző áttekinti a spondylitis ankylopoetica diagnosztikájában az elmúlt 50 évben elért fejlődést. A diagnosztika (MR alkalmazása, a HLA-B27-asszociáció, a klinikai tünetek pontos definíciója) és a szakértői vélemények helyett klinikai vizsgálatra alapozott klasszifikáció eredményeképpen ma jóval hamarabb állíthatjuk fel a diagnózist, és hatékony terápiák birtokában korábban kezdhetjük el a kezelést.

 • A sarcopenia – izomfogyás – kockázatának felmérésére fejlesztett szűrő-kérdőív (SARC-F Questionnaire) hiteles magyar fordítása

  Vereckei Edit dr, Gasparik Andrea Ildikó dr., Hodinka László dr.

  A sarcopenia vagy időskori izomerő- és izomtömegcsökkenés napjaink komoly népegészségügyi kihívása. A sarcopenia a fiziológiás öregedéssel járó állapot, de meghatározott értékeken túli megjelenése önálló betegség. A betegséggel járó csökkent fizikai teljesítőképesség, mozgászavar és a társuló, hasonló involúciós betegségek miatt elesési, sérülési és közvetetten életveszélyes kockázatot jelent. Az érintettek életminősége is bizonyíthatóan romlik. Ezért felismerése, objektív mérése és a szükséges beavatkozások kezdeményezése népegészségügyi érdek. Nemzetközi minta alapján a szerzők elkészítették és közölték a Sarcopenia Quality of Life − Sarcopenia életminőség (SarQoL) hiteles magyar fordítását, melynek hazai tartalmi validálása folyamatban van. Ennek kiegészítéseként választották ki a SARC-F kockázatfelmérő szűrő-kérdőívet hasonló fordításra és hitelesítésre. Céljuk az eredeti SARC-F-kérdőív magyar nyelvű, érvényes változatának hiteles, közérthető verziójának elkészítése a további tartalmi hitelesítése és a napi gyakorlatban történő bevezetése. A sarcopenia szűrésére alkalmazott instrumentumokat áttekintve az amerikai munkacsoport által kifejlesztett és sokrétűen validált SARC-F-kérdőívet tartották egyedül alkalmasnak arra, hogy előzetes orvosi vizsgálat nélkül kizárólag a beteg által kitöltendő formában meghatározza a sarcopeniás állapot kockázatát, amit a kockázati személyek további vizsgálatával megerősítve kell kórismézni. A fordításhoz az ajánlott nemzetközi protokollt követték, ennek öt lépése: két külön magyar fordítás, a két változat szintézise, visszafordítása angol nyelvre, az eredeti és a visszafordított változatok szakértői csoport általi összevetése, előtesztelés. A magyar nyersfordítást 30 különböző iskolázottságú és társadalmi hátterű személy értékelte. Minden személynél felmérték a kérdések érthetőségét, a válaszadáskor adódó esetleges nehézségeket, és figyelembe vették véleményüket a végső elfogadott változat kialakításánál. Az eredeti kérdőívnek a fordításhoz előírt módszertan elvárásai szerint elkészített végső változata az eredetivel mind tartalmilag, mind pontosságában megegyezett. A teljes körű hazai hitelesítés végső eredményeként hasznos és szükséges kockázatfelmérő eszköz áll majd a sarcopeniás állapotú magyar betegek azonosítására.

 • A Kimura-kór bemutatása egy eseten keresztül

  Vincze Anna dr., Kiss Emese Virág dr.

  A Kimura-kór krónikus eosinophil granuloma-képződéssel járó kórkép, mely többnyire a fej−nyak régióban megjelenő fájdalmatlan subcutan terime kialakulásával és lymphadenomegaliával jár. Jóindulatú és kedvező prognózisú kórkép, melynek felismerése a mihamarabb elvégzett szövettani vizsgálaton alapul. Európában ritkán előforduló kórkép, ezért kezelésével kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Szerzők az orbita érintettségével járó forma rituximab-kezelés mellett bekövetkező remisszióját mutatják be.

 • Derékfájás, arthrosis és az időjárás. Béka vagy bizonyíték?

  Gáti Tamás dr., Bender Tamás dr.

 • Camillo Rusconi, a szobrász
 • Folyóirat- és könyvszemle
 • Ösztöndíjpályázat Dr. de Châtel Andorné emlékére
 • MRE Vándorgyűlési díj
 • Kvízkérdések
 • A 2018-as orvosi és élettani Nobel-díj nyertesei
 • Contents

PARTNEREINK

MRE VÁNDORGYŰLÉS 2018 TÁMOGATÓI

 • MRE Vándorgyűlés 2018 támogató partnerek
 • További támogatóink

 • valeant
 • teva

RENDEZVÉNYEK

MIT 48. Vándorgyűlése

MIT 48. Vándorgyűlése

2019.10.16. - 2019.10.18.

Bükfürdő, Greenfield Hotel & Spa szálloda

12th Annual Congress on Immunology & Immunogenetics

12th Annual Congress on Immunology & Immunogenetics

2019.10.21. - 2019.10.22.

Olaszország, Róma