Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
2015-2
Magyar Reumatológia

A Magyar Reumatológusok Egyesületének tudományos folyóirata

Poór Gyula dr.
Hittner György dr.

Bővebben

Bálint Géza dr., Balogh Zoltán dr., Bender Tamás dr., Czirják László dr., Fehér Miklós dr., Forgács Sándor dr., Géher Pál dr., Genti György dr., Gömör Béla dr., Hodinka László dr., Mituszova Mila dr., Szekanecz Zoltán dr., Temesvári Péter dr., Varju Tibor dr., Vízkelety Tibor dr.


Klinikai immunológia: Kiss Emese dr.
Molekuláris biológia: Nagy György dr.
Képalkotó diagnosztika: Bálint Péter dr.
Innovatív terápia: Gergely Péter dr., Kovács László dr.
Fizio-balneoterápia: Bender Tamás dr., Csermely Miklós dr.
Reumatológiai rehabilitáció: Ortutay Judit dr.
Esetismertetés: Kiss Csaba dr.
Ifjúsági rovat: Kiss Csaba György dr., Szántó Sándor dr.
Folyóirat- és könyvszemle: Ujfalussy Ilona dr., Keszthelyi Péter dr.
Reumatológiai finanszírozás: Héjj Gábor dr.
Medicina és nagyvilág / kvíz: Kovács Attila dr.

Beke-Martos Éva dr.
Horváthné Bukodi Andrea


1023 Budapest, Ürömi u. 56.
Telefon/fax: (06-1) 438-8372


A lapkiadásért felel: A Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöksége
Terjesztés, nyomdai kivitelezés: IPRINT Kft.
Megjelenik negyedévenként
Index: 159 56 – ISSN 0139-4495

Kevesebb

Az alábbiakban lapszámonként tekintheti meg a megjelent cikkek címét, szerzőit és összefoglalását.
Amennyiben Ön az MRE tagja a teljes cikket is megtekintheti és le is töltheti PDF formátumban.

 • Tartalom
 • A szerkesztő jegyzete
 • Már a reumatológiának is van Széchenyi-díjasa! Interjú Poór Gyula akadémikus professzorral

  A 2021. március 15-e alkalmából odaítélt Széchenyi-díjak egyik kitüntetettje lapunk főszerkesztője. Az indoklásban a következők olvashatóak: „A köztársasági elnök Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a csontritkulás, illetve az ízületi gyulladások kutatása és gyógyítása terén elért rendkívüli eredményei, valamint a Nemzeti Osteoporosis Program kidolgozásában vállalt kimagasló szerepe elismeréseként dr. Poór Gyula Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet főigazgató főorvosa, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára részére Széchenyi-díjat adományozott”. Az alábbiakban az ünnepelttel készült interjút olvashatják.

 • A sacrumtáji törésekről két eset kapcsán

  Balogh Andrea dr. , Rácz Adél dr., Mester Ádám dr., Vereckei Edit dr.

  Az elmúlt évtizedekben az élettartam növekedésével párhuzamosan nőtt az időskorban előforduló insufficiens sacrumtörések száma. Az insufficiens sacrumtörések közé a csökkent ásványianyag-tartalom mellett kis energiabehatásra vagy spontán bekövetkező törések tartoznak. A pontos diagnózis felállítása gyakran késik, hiszen az első vonalbeli röntgenvizsgálat gyakran nem igazol sacrumtörést. Szerzők két betegük kapcsán hívják fel a figyelmet az insufficiens sacrumtörések jelentőségére. Idős betegeknél, akiknél trauma nélküli és/vagy kis energiabehatású trauma utáni ágyéki gerincfájdalom jelentkezik, gondolnunk kell insufficiens sacrumtörés lehetőségére is. Sokszor a hagyományos röntgenfelvétel mellett további CT- és/vagy MR-vizsgálat elvégzésére van szükség. A sacrumtörések kezelése változik a törés típusa, a társbetegségek, a jelentkező tünetek függvényében. Az osteoporosis kezelése ugyan kulcsfontosságú, de sok esetben ez sem védi ki a porotikus törés ezen súlyos típusát. A szerteágazó szempontokat figyelembe véve a további törések megelőzése és a törés okozta várható életminőség-romlás minimalizálása a cél.

 • Az infektív spondylodiscitis diagnózisának kihívásai

  Bartkó Judit dr.,, Ladóczky-Hulló Daniella dr., Kovács Kornélia dr., Varga Katalin dr., Petrovszki Viktor dr., Novák Tímea dr.

  Szerzők két esetük kapcsán mutatják be a sokszor nehezen vagy késve diagnosztizált, de súlyos állapotot jelző bakteriális spondylodiscitist, melynek kiváltásában különböző, köztük iatrogén ok is szerepelhet. A betegség gyors felismerése klinikai tapasztalatot és célzott diagnosztikus tevékenységet igényel, tekintettel a kórkép ritka előfordulására, a kezdeti tünetek és jelek aspecifikus voltára. A diagnózis klinikai, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok eredményeinek értékelésén alapul. Az időben elkezdett célzott és tartós antibiotikus kezelés a megfelelő ellenőrző vizsgálatokat elvégezve és értékelve hozhat eredményt.

 • Palmaris fasciitis polyarthritis szindróma, ritka paraneoplázia

  Halász Alexandra dr., Szamosi Szilvia dr. 2

  A palmaris fasciitis polyarthritis szindróma (PFPA) ritka paraneopláziás mozgásszervi kórkép, mely főként a női nemben, középkorban fordul elő. Klinikumára jellemző a bilateralis arthritis, palmaris fasciitis, tenyéri erythema, progresszív flexiós kontraktúra és a nem specifikus általános tünetek jelenléte. Szerzők 64 éves nő beteget mutatnak be, akinek bal túlsúlyú szimmetrikus kézkisízületi–csukló-arthritise, arthralgiája és kétoldali kézfejödémája jelentkezett gyengeség, fogyás, fáradékonyság mellett. Labor- és képalkotó vizsgálatok alapján panaszai hátterében PFPAszindrómát diagnosztizáltak, melyet tüdőtumor idézett elő. Patomechanizmusában a tumorszövet által termelt növekedési faktorok jelenléte, a tumorellenes autoimmunválasz és a hormonális eredet is valószínűsíthető. A beteg gyógytorna, fizioterápia, nem szteroid gyulladásgátló és szteroid-kezelést követően kemoterápiában részesült. Irodalmi áttekintések során a szerzők által alkalmazott kezelések mellett, a maradandó károsodás, a fasciitis és a rapidan progrediáló flexiós kontraktúra csökkentésére esetleges jövőbeni terápiás lehetőségként a fibrosis gátlása merül fel.

 • Beszámoló a DROP8 online kongresszusról
 • Levelek a szerkesztőhöz

  Elszámolás – avagy a hazai szerzőtársaim felmérése

 • Andits Tamás emlékére (1943–2021)
 • Történeti kitekintés

  Az óbudai Schmidt-kastély

 • MRE Vándorgyűlési díj
 • Kvízkérdések
 • Tervezett reumatológiai rendezvények 2021
 • A Magyar Reumatológia 2020. évi tartalomjegyzéke
 • Contents
 • Felhívás szerzőinkhez