Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A MRE legfrissebb hírei


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Elnökségi hírlevél 2014. december 4.
  2014.12.05.
  Tisztelt Tagtársunk!

  Az MRE 2014. december 4-én tartott utolsó vezetőségi ülésén több olyan szakmai, stratégiai jellegű téma került tárgyalásra, mely Önöket is érintheti. Ezért a „verba volant, scripta manent” szellemében hadd osszuk meg ezeket az információkat a kedves olvasókkal.

  Az MRE 2012-ben megválasztott új elnöksége és vezetősége e lap hasábjain is megjelentetett munkatervében (Magyar Reumatológia, 2013. 1. szám) számos új kezdeményezést vetített előre. Ezek megvalósítása, folyamatos napirenden tartása egyértelmű célunk.

  Az éves vándorgyűlésünk színvonalának fenntartása érdekében újdonságként feedback rendszert vezettünk be. Egy 11, a kongresszus szakmai színvonalára, a szervezésre, technikai kérdésekre vonatkozó kérdőívet küldtünk ki minden, Pécsre látogató tagtársunknak. A részletes adatok az MRE titkárságról elkérhetők. Röviden összefoglalva, az egyes kérdéseket 1-5-ig pontozva szakmai programra, a helyszín alkalmasságára, a két esti kulturális programra, a regisztrációs iroda működésére vonatkozó kérdésekre csak 3-4-5-ös pontokat adtak a válaszolók. Az időpontra (szerda – csütörtök - péntek), az e-poszterekre, az online regisztrációs rendszerre vonatkozó kérdések esetében volt 1-2 esetben 1-es, 1-3 esetben 2-es „osztályzat”. Összességében mind a 11 kérdés esetében a legtöbben 5-ös osztályzatot adtak és az összesített vélemény is csak 3-4-5-öst eredményezett. Gazdasági szempontból a pécsi kongresszus adózás után 15 millió Ft tiszta bevételt eredményezett. Rekordszámú, 28 cég vett részt kiállítóként és egyéb támogatóként. A 33 millió Ft-os kiállítói támogatás rekord nagyságú volt az elmúlt tíz évben és a bevétel egésze az egyesület kasszáját gyarapította.

  A 2015-ös vándorgyűlés szeptember 24-27 között (csütörtök-vasárnap) lesz Gyulán az Erkel Központban, valamint a hozzá szervesen kapcsolódó Vigadóban és Kohán galériában. A kongresszuson ismét lesz REAKTOR pontszerző továbbképzés, amelyet kétévente rendezünk meg. 2015-ben két tiszteleti tagot avatunk (Iain McInnes professzor Glasgowból és Georg Schett professzor Erlangenből). A díjazottak személyét szintén a decemberi vezetőségin szavaztuk meg. Gyulán ismét lesz két Belák emlékérem díjazottunk, és a „szteroid éve” kapcsán Maurizio Cutolo professzor, az EULAR elnöke is előadást fog tartani.

  Új szelek folynak lapunk, a Magyar Reumatológia folyóirat táján is. Az előző két elnökségi ciklusban a lapot az IPRINT kft adta ki és anyagilag menedzselte a főszerkesztő és szerkesztő közreműködésével. Az MRE természetesen a cikkírók révén szakmailag részt vett a lap megjelenésében, de anyagilag nem. Mint ismeretes, 2012 előtt az MRA alapítvány adta ki a lapot, de a jelentős veszteség miatt 2012-től kikerült onnan. Az elmúlt években az MRE-nek nem volt rálátása a lapkiadás technikai és anyagi részleteire. Ezért 2015. január 1-től az elnökség átvette a lap kiadásával kapcsolatos szakmai és gazdasági teendőket, beleértve a hirdetésszervezést is. A főszerkesztő és a szerkesztő vállalásuk értelmében, szerződéses alapon továbbra is ellátják a szerkesztői feladatokat.

  Igen fontos a reumatológiai kutatás és a kongresszusi részvétel kérdése. A legtekintélyesebb nemzetközi reumatológiai kongresszuson, az EULAR-on az elmúlt 5 évben 100-170 magyar résztvevő volt, a beküldött absztraktok száma azonban „csak” 24-37, az elfogadottaké pedig mindössze 6-13. Az utóbbi években tehát a kongresszuson résztvevők mindössze 25-30%-a prezentálta a saját munkát. A kongresszusi aktivitás tekintetében nemcsak a szakmailag „nagyok” (németek, britek, hollandok, franciák, svédek), hanem az oroszok, törökök, csehek, lengyelek is megelőznek bennünket. A vezetőség ezen a tendencián mindenképp változtatni szeretne egyrészt a hazai reumatológiai kutatás fellendítése, másrészt a külföldi kongresszusi aktív részvételi kedv fokozása révén. Előbbit szolgálta az, hogy az MRE kutatási pályázatokat hirdetett meg és összesen 10,8 millió Ft-tal támogatta 13 hazai tudományos műhely munkáját. Emellett az MRA alapítványnál kutatási alapot hozott létre, melyből hazai multicentrikus, a reumatológus szakma egészét érintő kutatási projekteket finanszíroz, bevonva ezzel, az egyetemi centrumok mellett, az eddig szerényebb tudományos potenciállal rendelkező megyei kórházakat is. Reméljük, 2015-től ez már a nemzetközi vérkeringésbe való markánsabb bejutást is eredményezi majd. Mindezt az EULAR különböző bizottságaiba 2014-ben bekerülő, eddig is kiemelkedő kutatási teljesítményt felmutató tagtársaink is segítik majd (kongresszusi tudományos bizottság és oktatási bizottság - Szekanecz Zoltán, epidemiológiai és betegellátási bizottság - Szántó Sándor, klinikai bizottság – Szűcs Gabriella, kutatási bizottság – Nagy György, gyermek reumatológiai bizottság – Constantin Tamás, képalkotó bizottság – Bálint Péter).

  Oktatási szempontból, a munkatervnek megfelelően, tovább folytatódott a szakrendelői reumatológusokkal és a kollaboráció szempontjából fontos célcsoportokkal (szakdolgozók, háziorvosok, fiatal reumatológusok) kapcsolatos egyeztető, szervező tevékenység, mely számos oktatási-tudományos rendezvényben valósul meg (MRE Ifjúsági Fórum, Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesületével párhuzamos kongresszus, regionális családorvosi rendezvények egyre nagyobb arányú reumatológiai témájú előadásokkal).

  Végül, hadd hívjuk fel a figyelmet néhány fontos, közelgő rendezvényre:
  - EWRR (European Workshop of Rheumatology Research) nemzetközi kongresszus, Budapest, Hotel Helia, 2015. március 5-7. (www.ewrr.org >>)
  - CORA 3 (Controversies in Rheumatology and Autoimmunity), Sorrento, 2015. március 12-14 (http://www.kenes.com/cora >>)
  - Haladás a Reumatológia és Osteologia területén, Budapest, Hotel Helia, 2015. április 16-17 (www.orfi.hu >>)
  - Osteologiai Kongresszus, Balatonfüred, 2015. május 28-30 (www.osteoporosis.hu >>)
  - EULAR 2015, Róma, 2015. június 10-13. (http://www.eular.org >>)
  - MRE vándorgyűlés és REAKTOR továbbképzés, Gyula, 2015. szeptember 24-27. (http://www.congress-service.hu >>, www.mre.hu >>)
  - BIF 4 (Budapesti Immunológiai Fórum), Budapest, Ramada Resort, 2015. december 3-5. (http://www.congress-service.hu >>)
  - DROP6 (Debreceni Reumatológiai Oktatási Fórum) - Neurológia, Pszichiátria, Idegsebészet. 2016. február 25-27 (http://www.congress-service.hu >>)

  Minden kedves tagtársunknak, kollégánknak Boldog Új Esztendőt, sikeres munkát és jó egészséget kívánunk magunk, az MRE elnöksége és vezetősége nevében is.

  Dr. Szekanecz Zoltán
  az MRE elnöke

  Dr. Nagy György
  az MRE főtitkára

Vissza